Medische hulp in het buitenland: ziek in Barcelona, en dan?

Stel, u bent op weg naar Barcelona met in uw koffer al uw mooiste zomerkleding maar in de stad aangekomen blijkt het te regenen en te waaien! Daar had u even niet op gerekend en omdat u uw warme jas en lange onderbroeken thuis heeft gelaten wordt u de volgende dag wakker met een fikse loopneus en een gloeiend voorhoofd. Ziek, en u heeft nog een week te gaan! Wat nu?

Voor een spoedgeval kunt u altijd terecht in het ziekenhuis in Barcelona maar voor niet spoedeisende hulp en chronische ziektes is daar vaak een lange wachtlijst. Hier gaat u in zo´n geval

naar een ´Ambulatorio´ of een ´centro médico´.

medicijnen - NLportaal.NL

Als uw Spaans niet veel verder gaat dan ´dos cervezas por favor´ is het misschien een goed idee om een dokter op te zoeken die Nederlands of Engels spreekt zodat je niet naar huis gaat met een paardenmiddel tegen hoofdpijn terwijl je eigenlijk kwam voor je maag (tja, die chorizo kan zwaar aanslaan op je gestel!)

Op Deze website vindt je een lijst met artsen in alle soorten en maten die op zijn minst Engels spreken. De twee Nederlandse dokters op deze lijst behoren tot het netwerk International doctors samen met een Nederlandse tandarts en fysiotherapeut. Op deze website kun je ook terecht voor meer informatie over waar je precies naartoe moet met welke klacht en hoe dat dan gaat met de verzekering.

Nog wat tips:
-Spoedeisende hulp wordt altijd 100% vergoed in de basisverzekering. Voor niet spoedeisende hulp kun je beter een aanvulling op uw zorg- of reisverzekering nemen om extra kosten te voorkomen.
Ook als volgens jouw polis alles wordt vergoed is het handig om, waar mogelijk, nog vooraf contact op te nemen met uw verzekering als je hoge kosten verwacht. Dit voorkomt onduidelijkheden met de declaratie later.
Vraag altijd van te voren na of de arts direct bij de verzekering declareert (ambulatorio) of dat je zelf direct moet betalen (international doctors) om later te declarenen, ik heb beide gevallen meegemaakt.
Vraag voor vertrek naar Barcelona een EHIC kaart en E111 formulier aan bij jouw zorgverzekering. De eerste is een verzekeringspas die overal in Europa herkend moet worden en het formulier kan nodig zijn bij een spoedgeval.
De meeste Spaanse artsen schrijven nog erg snel antibiotica en andere ontstekingsremmers (zoals Iboprufen) voor wanneer het niet persé nodig is. Je kunt met de arts overleggen of dit echt nodig is en als je dan nog twijfelt even jouw arts in Nederland of de international doctors bellen.

Mocht je nou voor langere tijd in Barcelona verblijven of er wonen, omdat je hier bent voor werk, om te reizen of voor school, moet je beschikken over een zogenaamd NIE nummer. Deze moet je altijd laten zien bij de dokter net als je verzekeringspas. Wanneer je in Barcelona bent voor je werk/stage en je wordt ziek en kan niet naar je werk, dan moet je op je werk kunnen aantonen dat je daadwerkelijk bij de dokter bent geweest. Je moet dat bij de dokter een briefje vragen waarop staat dat jij die dag bent langsgeweest. Later geef je dit af op je werk.

Annemarie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here